Šteti li Chip tuning motoru?

Sama fabrika je ostavila prostora da se snaga može po potrebi povećati remapiranjem ECUa. Većina fabrika u svojoj ponudi motora ima potpuno iste motore kod kojih je jedino razlika u sadržaju chipa u ECU. Tako se tržištu nudi veći broj motora koji se razlikuju u snazi, a razlika je dobijena fabričkim chip tuningom. Sto se tiče atmosferskih motora kod njih chip tuning može samo da poveća vijek trajanja jer obogaćuje smijesu i time hladi ventile. Efekat chip tuninga na ovakvim motorima je više nego pozitivan. Kod turbo motora stvar je malo komplikovanija. ECU kod njih kontroliše i pritisak turbine tako da se tuningom osim goriva moze povećati i količina vazduha,samim tim je i razlika u dobitku na snazi veća u odnosu na obične motore.

Preteranim povećavanjem pritiska turbine može doći do mehaničkog uništenja motora pa je umjerenost najveći prijatelj turbo chip tuninga. Kod ispravnog urađenog remapiranja nema štetnih efekata po motor.

Zašto fabrika nije uradila?

Fabrike automobila pre puštanja u prodaju novih modela vozila moraju da izvrše homologacije u odredjenim ustanovama zaduženim za standardizacije i kontrolu kvaliteta novih vozila.Kao primarni test prilikom prijema novih tipova vozila jeste test emisije izduvnih gasova.U cilju zadovoljenja sve strožijih propisa inžinjeri u fabrikama automobila su prisiljeni na kompromise.To praktično znači da su primorani da na ustrb snage motora prilagode emisiju izduvnih gasova strogo zadatim normama.Te norme su daleko strožije i zahtevnije od normi koje zahteva jedan tehnićki pregled koji se vrsi jednom godišnje pri registraciji vozila kako u svetu tako i kod nas.

Dakle,ono sto mi radimo jeste približavanje tih normi zahtevima jednog tehničkog pregleda što rezultira povećanjem snage vašeg motora.Vi dobijate motor iste snage kao što je u osnovi i razvijen na probnom stolu prilkom projektovanja a pre redukcije snage na uštrb zadovoljenja strogih homologacijskih normi.

Naravno,to ne znači da će vaše vozilo izbacivati bilo kakav crni dim iz auspuha ili na bilo koji drugi nacin stetiti okolini i drugim ucesnicima u saobracaju.Ovo naglasavamoi da se ne bi pogresno shvatilo gore navedeno jer razlika u normama je vidljiva samo na specijalnim mernim uredjajima za analizu izduvnih gasova a nikako vizuelno ili na bilo koji drugi način.

U ponudi imamo Chip tuning usluge sa garancijom za dizel i benzinske motore (Benzin, TNG – LPG).

  • EGR OFF - ISKLJUČIVANJE EGR VENTILA
  • DPF OFFDPF OFF - ISKLJUČIVANJE DPF FILTERA
  • LAMBDA OFF - ISKLJUČIVANJE LAMBDA SONDE
  • DTC OFF - TRAJNO BRISANJE KODOVA GREŠAKA IZ MOTORNOG RAČUNARA
  • FLAPS / SWIRL OFF - ISKLJUČIVANJE KLAPNI USISNE GRANE
  • ADBLUE OFF - ISKLJUČIVANJE ADBLUE SISTEMA ADITIVA
  • START / STOP OFF - ISKLJUČIVANJE START / STOP FUNKCIJE
  • MAF OFF - ISKLJUČIVANJE PROTOKOMERA
  • V-MAX - GRANIČNIK BRZINE
  • LAUNCH CONTROL - UKLJUČIVANJE LAUNCH CONTROL FUNKCIJE

Zašto onda fabrika nije izvukla svu moguću snagu iz motora?

Ima više razloga. Auto koji fabrika prodaje mora biti testiran na sve moguće geografske i meteorološke uslove,to u stvari znači da fabrici nije bitno hoće li se auto voziti na Tibetu(velika visina) ili na Havajima(nivo mora) ili na Aljasci(niska temp.) ili u Sahari(visoka temp.). On je testiran tako da radi na svim nadmorskim visinama kao i na svim temparaturama vazduha bez obzira na vlažnosti i pritisak.Da bi to postigli oni rade optimizaciju software-a u ECU a ne maximizaciju,tj. uzimaju postotak snage da bi dobili apsolutnu sigurnost u radu motora pod svim uslovima.Još jedan od razloga je ECO norma koja se mora poštovati,kad je motor nov chip tuning ne remeti količinu štetnih materija u izduvnim gasovima,ali kako motor stari(više prelazi) pojavljuju se problemi sa štetnim materijama.Da bi fabrika produžila upotrebljivost u sklopu ECO normi radi opet optimizaciju i time motor duže ostaje u granicama koje su propisane za ECO standard.Manje bitni razlozi zbog kojih fabrika neizvlači svu snagu su:nešto bučniji motor u visokim obrtajima,veća vjerovatnoća mehaničkog uništenja mjenjača,neprilagođenost kočnica za povećanu snagu…

Imate pitanja? Budite slobodni i kontaktirajte nas.

+381 65 44-11-333

Ukoliko Vam je potrebna pomoć na putu, naša šlep služba Vam stoji na usluzi 24h/7 (posedujemo spuštajuće platforme za veoma niska vozila).

Poslujemo od 2006. godine.

Profesionalan auto servis i šlep služba u Ljigu - Srbija

AE Mitrović je visokokvalifikovani auto servis sa sopstvenom specijalizovanom šlep službom. Naš tim je sastavljen od profesionalnih i iskusnih auto servisera kako bi vam pružili uslugu najboljeg kvaliteta u domenu autoelektronike, autoelektrike, autodijagnostike, servisiranje auto kilma, auto mehanike, chip tuninga i digitalnih sistema protiv kradje vozila “Igla”.

Naša garaža je dobro opremljena za rad sa svim markama i modelima te nam omogućava da Vam pružimo profesionalnu i pouzdanu uslugu u kompletnom spektru popravke i održavanja Vašeg četvorotočkaša.

Zakazivanje termina za Auto servis

U svakom momentu možete zakazati termin za servisiranje Vašeg vozila sa kratkim opisom Vašeg problema putem naše online forme.

Chip tuning


Design by Internet Agencija WS9 - 09.rs / Support by F. / M.

Zakazivanje servisa